ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο,Ευζωία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Γεώργιος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Γεώργιος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Φιλοσοφίας της E.H.E.S.S., Παρίσι (1995). Μεταξύ των δημοσιεύσεών του: Éthique du bonheur et orthodoxie à Byzance (IVe-XIIe s.), avec une préface de André Guillou, Paris, Éd. P. Belon/Diffusion De Boccard, 1998 ― coll. “Textes. Documents. Études” No. 4. - Studies on Supernaturalism, ed. G. Arabatzis, Berlin, Logos Verlag, 2009 - L’actualité de la pensée byzantine, ed. G. Arabatzis, Byzantinische Forschungen, XXXI, 2013 (Adolf M. Hakkert, Amsterdam).

 

E-mail: garabatz[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/arampatzis-georgios.html
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-4926-9900

Michael Cockram, Professor, University of Prince Edward Island

Michael Cockram is a Professor at the Atlantic Veterinary College, University of Prince Edward Island, Canada where he is the Chair in Animal Welfare, at the Sir James Dunn Animal Welfare Centre. Dr Cockram obtained his veterinary degree at the Royal Veterinary College, University of London, his PhD at the University of Liverpool and then worked at the University of Edinburgh. He is interested in the welfare implications of the management of animals, and the relationships between health, physiology, behaviour and animal science. He has published research on animal welfare and in particular the transport and handling of livestock and poultry. He co-edited The Slaughter of Farmed Animals with Temple Grandin. Dr Cockram serves as the Welfare and Behaviour Section Editor for animal: an international journal of animal bioscience. He organised the 2018 International Congress of the International Society for Applied Ethology and is a member of the Canadian Veterinary Medical Association, Animal Welfare Committee. He provides scientific input into Canadian codes of practice for the welfare of animals and is an expert on a European Food Safety Authority working group on the transportation of animals.

 

E-mail: mcockram[at]upei[dot]ca
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-3017-8996

Άλκης Γούναρης, PhD, ΕΚΠΑ

Ο Άλκης Γούναρης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια. 

 

 


Παναγιώτης Δουδωνής, Λέκτωρ, University of Oxford

Ο Δρ Παναγιώτης Δουδωνής είναι Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MPhil και MJur από το ίδιο Πανεπιστήμιο και Πτυχίου Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι λέκτορας στο Κολλέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενώ διδάσκει και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και στην UK Constitutional Law Association και το Democratic Audit UK.

 


Δήμητρα Κουντάκη, PhD, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Δήμητρα Κουντάκη είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ειδικεύεται στην Ηθική των Ζώων (Animal Ethics), και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, αλλά δεν εξαντλούνται, στην Ηθική, στην Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών, στον Καντ κ.α.  Αυτή τη στιγμή, αντικείμενο της έρευνάς της είναι η Κτηνιατρική Ηθική και η Συνείδηση στα άλλα είδη (πέρα από τον άνθρωπο).

 

E-mail: dimitrakoun[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-4212-4194

Δημήτριος Λαμπρέλλης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, με υποτροφία, Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (Η.Π.Α.). Είναι Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας  του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει, επίσης, στο ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, στο ΠΜΣ «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική» του ΑΠΚΥ και στο Διιδρυματικὸ ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία». Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ιδίου Τμήματος και Διευθυντής του Τομέα Γενικής Κοινωνιολογίας. Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής του «Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου (www.centerofbiopolitics.com). Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά Συνέδρια και οργάνωσε πολλά από αυτά. Έχει εκδώσει δεκαεπτά φιλοσοφικά βιβλία. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της αισθητικής. Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας δια-ΛΟΓΟΣ (www.dia-logosphil.com). Είναι, επίσης, Ιδρυτής και Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των Εκδόσεων Παπαζήση (www.papazisi.gr), στο πλαίσιο της οποίας έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί 70 βιβλία. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Έχει ήδη εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για τον Μ. Σαχτούρη. Είναι, επίσης, φωτογράφος άγριας φύσης. Έχει εκδώσει έξι λευκώματα φωτογραφιών, για ορισμένες δε από τις φωτογραφίες του έχει διακριθεί.

 


Μαρία Λινού, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Διαγνωστικό τμήμα/ Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης) ως υπεύθυνη Ενιαίας Υγείας. Κατέχει δίπλωμα FELASA Cat.C και πολυετή πείρα στη χρήση ζώων εργαστηρίου.Εργάζεται επίσης ως κλινικός κτηνίατρος ζώων συντροφιάς στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 1995. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας και συντονίστρια της επιτροπής Ενιαίας Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία ,στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ανθρώπων και ζώων.

 

 

E-mail: linoum[at]philosophy.uoa[dot]gr, linoum[at]pasteur[dot]gr

Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία

Ο Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς είναι Αν. Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών με ειδικότητα: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία. Είναι Ειδικός Επιστήμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι Διδάσκων σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στα τμήματα Φιλοσοφίας και Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης του εργαστηρίου Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής και Φιλοσοφίας της Αυτογνωσίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Διδάσκει Ψυχολογία, Δικαστική Ψυχολογία και Ψυχιατρική και πραγματοποιεί σεμινάρια και επιμορφώσεις σε Ανώτατες Ακαδημίες. Διετέλεσε και διατελεί Σύμβουλος Επικοινωνίας (Ethics Media Consultant) Τηλεοπτικών Καναλιών και Μουσικών Σταθμών (MTV, Rise, Nickelodeon, Arrena, Music 89,2). Είναι Δικηγόρος και έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αποτελεί μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Είναι Διδάκτορας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

E-Mail: mmantzanas[at]philosophy.uoa[dot]gr, mic.mantzanas[at]gmail[dot]com
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9686-7482

Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας, PhD, Université de Strasbourg

Ο Φιλόθεος (Φώτιος) Μαρούδας είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου και Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Université de Strasbourg). Υπηρετεί ως κληρικός στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Μητρόπολη Γερμανίας). Συμμετέχει ενεργά σε διομολογιακά, διαθρησκευτικά και ακαδημαϊκά σχήματα που αποσκοπούν στη δημιουργική συνύπαρξη των ετερόκλητων παραδόσεων και φιλοσοφιών. Η επιστημονική του δραστηριότητα εστιάζεται σε τομείς της Συστηματικής Θεολογίας, με έμφαση στο πεδίο Global Ethics και στην διερεύνηση της πραγματικότητας της διαπολιτισμικότητας στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από το φαινόμενο της ραγδαίας πολιτισμικής ανασύνθεσης των κοινωνιών. Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει Βιοηθική και Αισθητική, υπήρξε διοργανωτής Διεθνούς Συμποσίου Βιοηθικής και έχει συγγράψει διάφορα επιστημονικά Άρθρα.

 

E-mail: ffmaroudas[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-2583-0089

Κωνσταντίνα Μυλωνά-Γιαννακάκου, PhD, ΕΚΠΑ

Η Κωνσταντίνα Π. Μυλωνά - Γιαννακάκου, PhD, γεννήθηκε στην Αθήνα Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ), πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜBA, ALBA business school). Δραστηριοποιείται για περισσότερα από 18 έτη στους τομείς του marketing και business και είναι συνιδρυτής εταιρίας συμβούλων. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στον τομέα της αγροτικής βιοτεχνολογίας και της γενετικής τροποποίησης. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του American Philosophical Association καθώς και του International Association for Promoting Geoethics.

 

E-mail: dinmyl[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: http://www.philosophylab.philosophy.uoa.gr/credits08400/kwnstantina-mylwna-giannakakoy.html
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-2173-3057

Ευγενία (Βάνα) Νικολαΐδου-Κυριανίδου


Βασίλειος Ε. Πανταζής, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δρ. Βασίλειος Ε. Πανταζής (σπουδές Παιδαγωγικής και Θεολογίας, διδακτορικό στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Post-Doc στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen Γερμανίας) διδάσκει τα παιδαγωγικά μαθήματα, καθώς και Βιοηθική και Εξέλιξη Ιδεών στις Βιολογικές Επιστήμες, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της ανθρωπολογικής-παιδαγωγικής θεώρησης των Βιοεπιστημών και της Βιοηθικής, με τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις της και τις προεκτάσεις της στη διδακτική μεθοδολογία των Επιστημών της Ζωής και θεμελιωδών ανθρωπολογικών πεδίων (λογοτεχνία, ιστορία, θεολογία). Επίσης, μελετάει συστηματικά, υπό ανθρωπολογικό-παιδαγωγικό πρίσμα, το λογοτεχνικό έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

 

 

E-mail: vpantaz[at]ppp.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-2523-110X 
Web: https://bit.ly/3135Ird

Φλωρεντία Παπαστεφανάκη, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

H Φλωρεντία Παπαστεφανάκη αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και έχει διδακτορικό στη Νευροβιολογία. Εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, στο Zentrum für Molekulare Neurobiologie Universitaet Hamburg. Από το 2009 εργάζεται ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Η έρευνά της αφορά στην ανάπτυξη, φυσιολογία και παθολογία του νευρικού συστήματος και αξιοποιεί τόσο in vitro όσο και ζωικά μοντέλα. Έχει εμπλακεί σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων και συνεργασιών του εργαστηρίου χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς πόρους και έχει δημοσιεύσει 16 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει στο “Athens International Master’s Programme in Neuroscience” και στο “ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία ” και έχει επιβλέψει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  για την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ευζωϊας των Ζώων Εργαστηρίου και της Επιτροπής Αξιολόγησης προτοκόλλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

 

E-mail: fpapastef[at]philosophy.uoa[dot]gr, fpapastefanaki[at]pasteur[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-1237-642X

Γεώργιος N. Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Γιώργος Ν. Πολίτης, Aναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία, www.ppelab.gr

 

Web: http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/poliths-giorgos-n.html
E-mail: gpolitis[at]philosophy.uoa[dot]gr

Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO με αντικείμενο "Autonomy and dignity in medical research and practice". Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες στην ελληνική και 1 στην αγγλική, και έχει επιμεληθεί την έκδοση 10 συλλογικών έργων: 3 στην αγγλική, 1 στην σερβική, και 6 στην ελληνική. Περισσότερα από 70 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων φιλοσοφικών εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

 

E-mail: eprotopa[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: www.protopapadakis.gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117.

Μαρία Σωζοπούλου, PhD, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ἡ Δρ. Μαρία Σωζοπούλου γεννήθηκε στὸ Ἀγρίνιον Αἰτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλοσοφία στὸ Τμῆμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικῆς καὶ Ψυχολογίας (νῦν Τμῆμα Φιλοσοφίας) τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων. Στὸ ἴδιο Τμῆμα ὁλοκλήρωσε τὶς μεταπτυχιακές της σπουδὲς στὴν «Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία - Φιλοσοφία τῶν Ἐπιστημῶν», καθὼς καὶ τὶς διδακτορικές της σπουδὲς στὴν Πλατωνικὴ φιλοσοφία. Ἀπὸ τὸν Ἰούλιο τοῦ 2020 εἶναι μεταδιδακτορικὴ ἐρευνήτρια ὑπὸ τὴν ἐπίβλεψη τοῦ Καθηγητῆ Δημητρίου Ν. Λαμπρέλλη στὸ Τμῆμα Κοινωνιολογίας τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου. Ἔχει ὑπηρετήσει στὸ παρελθὸν ὡς καθηγήτρια φιλόλογος, μουσικὸς καὶ πιάνου στὴν Πρωτοβάθμια καὶ τὴν Δευτεροβάθμια ἐκπαίδευση καὶ παράλληλα ἀνέπτυξε δραστηριότητα ὡς καλλιτέχνης καὶ ἐρασιτέχνης ζωγράφος. Ἔχει συμμετάσχει σὲ διεθνῆ ἐπιστημονικὰ συνέδρια στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικὸ καὶ ἔχει ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (μὲ κριτές). Ἀπὸ τὶς Ἐκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεῖ τὸ βιβλίο της μὲ τίτλο Ἐκφάνσεις τῆς δημοσιότητας στὴν φιλοσοφία τοῦ Πλάτωνα. Εἶναι ἐρευνήτρια στὸ Ἐργαστήριο Ἐφαρμοσμένης Φιλοσοφίας τοῦ ΕΚΠΑ. Ἐπίσης, εἶναι μέλος τῆς International Plato Society, μέλος τῆς Ἱστορικῆς Ἀρχαιολογικῆς Ἑταιρείας Δυτικῆς Στερεᾶς Ἑλλάδας, μέλος τοῦ Καλλιτεχνικοῦ - Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Ἀγρινίου «Ἐν-Τέχνῃ», καὶ ἀπὸ τὸ 2019 εἶναι ἐκλεγμένο μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Φιλολογικοῦ καὶ Λογοτεχνικοῦ Ὁμίλου Ἀγρινίου «Κωσταντῖνος Χατζόπουλος».

 

E-mail: msozopoulou[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9165-1914

Σταμάτιος Άλαν Τάχας, DVM, MSc, PGCert, Dipl. ACZM, Dipl. ECZM (ZHM), MRCVS

Ο Σταμάτιος Τάχας μεγάλωσε στην Αττική και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως κτηνίατρος στην Αλεξανδρούπολη. Έλαβε υποτροφία για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στην Κτηνιατρική Επιστήμη Προστασίας Περιβάλλοντος απο το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια εργάστηκε σε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ιατρική των ζώων συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Εργάστηκε σε ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές του Ηνωμένου Βασιλείου με αντικείμενο τα κατοικίδια σαρκοφάγα και τα εξωτικά ζώα συντροφιάς  και συνεχώς ανέλαβε τρίχρονη θέση κτηνιατρικής ειδικότητας στην Kλινική για τα Zώα Zωολογικών Kήπων, Eξωτικών Kατοικιδίων και Aγρίων ​​Zώων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας κτηνίατρος πιστοποιημένος ως ειδικός στη ζωολογική ιατρική τόσο απο το Αμερικάνικο όσο και απο το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ζωολογικής Ιατρικής. Σήμερα εργάζεται ως κτηνίατρος ζωολογικού κήπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ιατρικής ζώων ζωολογικού κήπου στη διατήρηση των ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, την παρασιτολογία και τα παρασιτικά νοσήματα και την εξελικτική ανατομική. Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει να ακούει ιρλανδική παραδοσιακή μουσική και να διαβάζει βιογραφίες. 

 


Χρήστος Τσέκος, PhD, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Του Αναστασίου και της Χρύσας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Περιβαλλοντικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2003), του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 2008. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία «Στοιχεία Περιβαλλοντικής Ηθικής και Βιοηθικής» (Εκδ. Παρισιάνου, 2015) και «Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών» (Εκδ. University Studio Press, 2011). Ένα ακόμη βιβλίο του είναι υπό έκδοση («Για την ηθική μεταχείριση και τα δικαιώματα των ζώων»). Επίσης έχει δημοσιεύσει περί τις 20 εργασίες σε ξενόγλωσσα κυρίως περιοδικά. H ερευνητική του δραστηριότητα σχετίζεται κυρίως με θέματα που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Φιλοσοφία, την Περιβαλλοντική Ηθική, τη Βιοηθική και την Ηθική μεταχείριση των ζώων. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας μας, μεταξύ άλλων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ορισμένα από τα δημοσιευμένα άρθρα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιβλιογραφία σε διδακτορικές διατριβές ή διατριβές master που εκπονήθηκαν σε διάφορα Πανεπιστήμια, π.χ. α) Uppsala University, Sweden (2014), β) Bank Street College of Education, New York, USA (2017), γ) University of North Dakota, USA.

 

E-mail: ctsekos[at]philosophy.uoa[dot]gr

Ειρήνη Φραγκιαδάκη, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Η Ειρήνη ενδιαφέρεται για την κτηνιατρική φροντίδα, την ηθική χρήση και την ευζωία των ζώων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και την επικοινωνία. Έχει εργαστεί ερευνητικά σε ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά προγράμματα σχετικά με την μοριακή διάγνωση λοιμωδών παραγόντων, την επιδημιολογία και την υγεία των ζώων. Την τελευταία δεκαετία εντρυφεί στην Επιστήμη Ζώων Εργαστηρίου μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων που διοργανώνονται από φορείς όπως η FELASA, συνεργασίες και μέσα από την εφαρμογή των αρχών αυτών στην πράξη. Μαζί με τους συνεργάτες της έχουν οργανώσει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Επιστήμη Ζώων Εργαστηρίου στοχεύοντας στη διάδοση των καλών εργαστηριακών πρακτικών και την προάσπιση της ευζωίας των ζώων. Ισχυρή της πεποίθηση είναι ότι όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν επίγνωση του μεγαλείου των ζώων, τότε η χρήση εναλλακτικών μεθόδων στην έρευνα θα καθιερωθεί, καθώς το δίλημμα βλάβης-ωφέλειας θα πάψει να υφίσταται.

 

E-mail: irfrag[at]philosophy.uoa[dot]gr, irfrag[at]pasteur[dot]gr