Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο,Ευζωία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Αθανάσιος Ι. Αναγνωστόπουλος, PhD, EΚΠΑ

Ο Αθανάσιος Ι. Αναγνωστόπουλος, καταγόμενος από τον Πριόλιθο Καλαβρύτων, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, ενώ μεγάλωσε στην Αθήνα και στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα μεταξύ 1996 και 2000. Το 2002 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Ποινικό Δίκαιο/Ποινική Δικονομία με άριστα, ενώ το 2007 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής Αθηνών στο Ποινικό Δίκαιο με άριστα. Ενδιαμέσως παρέμεινε επί ένα έτος στην Φραγκφούρτη για μελέτη και συγγραφή το 2004-2005, ενώ υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό το 2005-2006. Έχει κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες, την Έμμεση Αυτουργία (2007), και την Άμυνα (2009), ενώ παρατηρήσεις του στην νομολογία έχουν δημοσιευθεί στα Ποινικά Χρονικά, την Ποινική Δικαιοσύνη, το Νομικό Βήμα και τις Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στην Βουλή, ως επιμελητής ύλης στα Ποινικά Χρονικά και ως ειδικός επιστήμονας στην Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 2011, ενώ δικηγορεί στην Αθήνα από το 2002. Μεταξύ 2006 και 2012 σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Σχολιάζει νομικά ζητήματα στο ιστολόγιο anamorfosis.net/blog. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων.

 

E-mail:  anagnostopoulosathanasios[at]gmail[dot]com
ORCID iD: 

Γεώργιος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Γεώργιος Αραμπατζής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Φιλοσοφίας της E.H.E.S.S., Παρίσι (1995). Μεταξύ των δημοσιεύσεών του: Éthique du bonheur et orthodoxie à Byzance (IVe-XIIe s.), avec une préface de André Guillou, Paris, Éd. P. Belon/Diffusion De Boccard, 1998 ― coll. “Textes. Documents. Études” No. 4. - Studies on Supernaturalism, ed. G. Arabatzis, Berlin, Logos Verlag, 2009 - L’actualité de la pensée byzantine, ed. G. Arabatzis, Byzantinische Forschungen, XXXI, 2013 (Adolf M. Hakkert, Amsterdam).

 

E-mail: garabatz[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/arampatzis-georgios.html
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-4926-9900

Michael Cockram, Professor, University of Prince Edward Island

Michael Cockram is a Professor at the Atlantic Veterinary College, University of Prince Edward Island, Canada where he is the Chair in Animal Welfare, at the Sir James Dunn Animal Welfare Centre. Dr Cockram obtained his veterinary degree at the Royal Veterinary College, University of London, his PhD at the University of Liverpool and then worked at the University of Edinburgh. He is interested in the welfare implications of the management of animals, and the relationships between health, physiology, behaviour and animal science. He has published research on animal welfare and in particular the transport and handling of livestock and poultry. He co-edited The Slaughter of Farmed Animals with Temple Grandin. Dr Cockram serves as the Welfare and Behaviour Section Editor for animal: an international journal of animal bioscience. He organised the 2018 International Congress of the International Society for Applied Ethology and is a member of the Canadian Veterinary Medical Association, Animal Welfare Committee. He provides scientific input into Canadian codes of practice for the welfare of animals and is an expert on a European Food Safety Authority working group on the transportation of animals.

 

E-mail: mcockram[at]upei[dot]ca
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-3017-8996

Δημήτριος Γκουγκουλής, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δημήτριος Γκουγκουλής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην Κλινική Παθολογίας Παραγωγικών Ζώων από τον Μάιο 2021. Εργάστηκε ως ιδιώτης κτηνίατρος και συνιδιοκτήτης της Κτηνιατρική Κλινικής Λάρισα από το 2007 έως το 2021. Διετέλεσε Πανεπιστημιακός Υπότροφος και διδάσκων με ΠΔ 407 στην Κλινική Παθολογίας Παραγωγικών Ζώων και στο εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής για 6 συναπτά έτη. Είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου και διδάκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Βιοστατιστική και Ανάλυση ιατρικών δεδομένων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη μελέτη της συμπεριφοράς και της ευζωίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Εδιμβούργου στην Σκωτία Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται δυο κεφάλαια στο βιβλίο «Αναπαραγωγή Μικρών Μηρυκαστικών» Εκδόσεις Τζιόλα και 28 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με H index 11. Έχει συμμετάσχει σε 70 ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες . Είναι έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών. 

 

 


Άλκης Γούναρης, PhD, ΕΚΠΑ

Ο Άλκης Γούναρης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα πεδία που ειδικεύεται είναι η Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Νόησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Φιλοσοφία των Γνωσιακών Επιστημών, η Ηθική και η Εφαρμοσμένη Ηθική. Σπούδασε αρχικά Αθλητικές Επιστήμες στο ΤΕΦΑΑ και στη συνέχεια Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Από την ίδια σχολή απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με κατεύθυνση στην Ηθική και διδακτορικό με ερευνητική κατεύθυνση στη Φιλοσοφία της Νόησης. Έχει περισσότερες από πενήντα δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα και συνέδρια. 

 

 


Σταύρος Καραγεωργάκης, PhD, ΕΚΠΑ

Ο Σταύρος Καραγεωργάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.  Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει ως ειδικός συνεργάτης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ.α. Έχει γράψει τα βιβλία Ζώα, Στα Πλοκάμια της Ανθρώπινης Ηθικής και Περιβαλλοντική Φιλοσοφία και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Είναι ανθολόγος του συλλογικού τόμου Ζώα και Ηθική, του τόμου Οικοφεμινισμός και του τόμου Αναρχισμός και Οικολογία. Έχει μεταφράσει τα βιβλία Η Απελευθέρωση των Ζώων του Peter Singer, Στη Σκιά του Ανθρώπου της Jane Goodall, Κλιματική Δικαιοσύνη του Brian Tokar, Καταστροφολογία της Sasha Lilley και Η Επόμενη Επανάσταση του Murray Bookchin. Είναι εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 


Χρήστος Καραγιάννης, DVM, MSc, Diplomate ECAWBM (ΒM), MRCVS

Ο  Χρήστος Καραγιάννης είναι Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ευζωίας και Συμπεριφοράς και διαθέτει μάστερ στην Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου και έμεινε για 5 χρόνια δουλεύοντας τόσο σε κλινικές πρώτης γνώμης όσο και σε κλινικές παραπομπής για προβλήματα συμπεριφοράς. Είναι πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένος ειδικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ζώων συντροφιάς. Πλέον, εργάζεται στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας αποκλειστικά σκύλους και γάτες με προβλήματα συμπεριφοράς.

 


Δήμητρα Κουντάκη, PhD, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Δήμητρα Κουντάκη είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ειδικεύεται στην Ηθική των Ζώων (Animal Ethics), και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, αλλά δεν εξαντλούνται, στην Ηθική, στην Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών, στον Καντ κ.α.  Αυτή τη στιγμή, αντικείμενο της έρευνάς της είναι η Κτηνιατρική Ηθική και η Συνείδηση στα άλλα είδη (πέρα από τον άνθρωπο).

 

E-mail: dimitrakoun[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-4212-4194

Κωνσταντίνος Κουτουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δρ Κωνσταντίνος Κουτουλής αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για 4 χρόνια όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της πτηνοπαθολογίας από τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς εργασιακής του εμπειρίας ως κτηνίατρος, ο Κωνσταντίνος έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες πτηνοτροφικές εταιρείες στην Ελλάδα. Έχει επίσης μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει παθολογία πτηνών στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέχοντας τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή από το 2020. Εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο Al-Watania Poultry Institute of Technology, Σαουδική Αραβία για δύο χρόνια και από τον Μάρτιο του 2016, συνεργάζεται με την Ceva Animal Health με τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου κτηνιατρικών υπηρεσιών στον τομέα των εμβολίων πουλερικών στη Δυτική Ευρώπη. Ο ρόλος του εκτός από την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με θεματολογία που άπτεται τις ασθένειες των πτηνών.

 

E-mail: kkoutoulis[at]vet.uth[dot]gr
Web: https://www.vet.uth.gr/?page_id=423 
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-0240-4194

Δημήτριος Λαμπρέλλης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, με υποτροφία, Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (Η.Π.Α.). Είναι Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει, επίσης, στο ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, στο ΠΜΣ «Βιοηθική - Ιατρική Ηθική» του ΑΠΚΥ και στο Διιδρυματικὸ ΠΜΣ του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία». Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ιδίου Τμήματος και Διευθυντής του Τομέα Γενικής Κοινωνιολογίας. Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής του «Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου (www.centerofbiopolitics.com). Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά Συνέδρια και οργάνωσε πολλά από αυτά. Έχει εκδώσει 20 φιλοσοφικά βιβλία. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της αισθητικής. Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας δια-ΛΟΓΟΣ (www.dia-logosphil.com). Είναι, επίσης, Ιδρυτής και Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των Εκδόσεων Παπαζήση (www.papazisi.gr), στο πλαίσιο της οποίας έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί 110 βιβλία. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Έχει ήδη εκδώσει ἔνδεκα ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για τον Μ. Σαχτούρη. Είναι, επίσης, φωτογράφος άγριας φύσης. Έχει εκδώσει οκτώ λευκώματα φωτογραφιών, για ορισμένες δε από τις φωτογραφίες του έχει Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφική και επιστημονική δραστηριότητα του Καθηγητή Δημήτρη Λαμπρέλλη, στον ιστότοπο www.lamprellis.com.


Μαρία Λινού, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Διαγνωστικό τμήμα/ Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης) ως υπεύθυνη Ενιαίας Υγείας. Κατέχει δίπλωμα FELASA Cat.C και πολυετή πείρα στη χρήση ζώων εργαστηρίου.Εργάζεται επίσης ως κλινικός κτηνίατρος ζώων συντροφιάς στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 1995. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας και συντονίστρια της επιτροπής Ενιαίας Υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας στη Δημόσια Υγεία ,στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ανθρώπων και ζώων.

 

 

E-mail: linoum[at]philosophy.uoa[dot]gr, linoum[at]pasteur[dot]gr

Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς, Καθηγητής, Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία

Ο Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς είναι Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών με ειδικότητα: Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία. Είναι Ειδικός Επιστήμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι Διδάσκων σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στα τμήματα Φιλοσοφίας και Βιολογίας του ΕΚΠΑ, Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και Επιστημονικός Συνεργάτης του εργαστηρίου Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής και Φιλοσοφίας της Αυτογνωσίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Διδάσκει Ψυχολογία, Δικαστική Ψυχολογία και Ψυχιατρική και πραγματοποιεί σεμινάρια και επιμορφώσεις σε Ανώτατες Ακαδημίες. Διετέλεσε και διατελεί Σύμβουλος Επικοινωνίας (Ethics Media Consultant) Τηλεοπτικών Καναλιών και Μουσικών Σταθμών (MTV, Rise, Nickelodeon, Arrena, Music 89,2). Είναι Δικηγόρος και έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αποτελεί μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Είναι Διδάκτορας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

E-Mail: mmantzanas[at]philosophy.uoa[dot]gr, mic.mantzanas[at]gmail[dot]com
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9686-7482

Φιλόθεος-Φώτιος Μαρούδας, PhD, Université de Strasbourg

Ο Φιλόθεος (Φώτιος) Μαρούδας είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου και Διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (Université de Strasbourg). Υπηρετεί ως κληρικός στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Μητρόπολη Γερμανίας). Συμμετέχει ενεργά σε διομολογιακά, διαθρησκευτικά και ακαδημαϊκά σχήματα που αποσκοπούν στη δημιουργική συνύπαρξη των ετερόκλητων παραδόσεων και φιλοσοφιών. Η επιστημονική του δραστηριότητα εστιάζεται σε τομείς της Συστηματικής Θεολογίας, με έμφαση στο πεδίο Global Ethics και στην διερεύνηση της πραγματικότητας της διαπολιτισμικότητας στον σύγχρονο κόσμο, μέσα από το φαινόμενο της ραγδαίας πολιτισμικής ανασύνθεσης των κοινωνιών. Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει Βιοηθική και Αισθητική, υπήρξε διοργανωτής Διεθνούς Συμποσίου Βιοηθικής και έχει συγγράψει διάφορα επιστημονικά Άρθρα.

 

E-mail: ffmaroudas[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-2583-0089

Κωνσταντίνα Μυλωνά-Γιαννακάκου, PhD, ΕΚΠΑ

Η Κωνσταντίνα Π. Μυλωνά - Γιαννακάκου, PhD, γεννήθηκε στην Αθήνα Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (ΕΚΠΑ), πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ηθική Φιλοσοφία (ΕΚΠΑ). Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜBA, ALBA business school). Δραστηριοποιείται για περισσότερα από 18 έτη στους τομείς του marketing και business και είναι συνιδρυτής εταιρίας συμβούλων. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια και Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στον τομέα της αγροτικής βιοτεχνολογίας και της γενετικής τροποποίησης. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa), μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του American Philosophical Association καθώς και του International Association for Promoting Geoethics.

 

E-mail: dinmyl[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: http://www.philosophylab.philosophy.uoa.gr/credits08400/kwnstantina-mylwna-giannakakoy.html
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-2173-3057

Ευγενία (Βάνα) Νικολαΐδου-Κυριανίδου


Βασίλειος Ε. Πανταζής, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Δρ. Βασίλειος Ε. Πανταζής (σπουδές Παιδαγωγικής και Θεολογίας, διδακτορικό στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Post-Doc στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen Γερμανίας) διδάσκει τα παιδαγωγικά μαθήματα, καθώς και Βιοηθική και Εξέλιξη Ιδεών στις Βιολογικές Επιστήμες, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της ανθρωπολογικής-παιδαγωγικής θεώρησης των Βιοεπιστημών και της Βιοηθικής, με τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις της και τις προεκτάσεις της στη διδακτική μεθοδολογία των Επιστημών της Ζωής και θεμελιωδών ανθρωπολογικών πεδίων (λογοτεχνία, ιστορία, θεολογία). Επίσης, μελετάει συστηματικά, υπό ανθρωπολογικό-παιδαγωγικό πρίσμα, το λογοτεχνικό έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

 

 

E-mail: vpantaz[at]ppp.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-2523-110X 
Web: https://bit.ly/3135Ird

Φλωρεντία Παπαστεφανάκη, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

H Φλωρεντία Παπαστεφανάκη αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και έχει διδακτορικό στη Νευροβιολογία. Εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, στο Zentrum für Molekulare Neurobiologie Universitaet Hamburg. Από το 2009 εργάζεται ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Η έρευνά της αφορά στην ανάπτυξη, φυσιολογία και παθολογία του νευρικού συστήματος και αξιοποιεί τόσο in vitro όσο και ζωικά μοντέλα. Έχει εμπλακεί σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων και συνεργασιών του εργαστηρίου χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς πόρους και έχει δημοσιεύσει 16 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει στο “Athens International Master’s Programme in Neuroscience” και στο “ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία ” και έχει επιβλέψει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  για την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας. Είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ευζωϊας των Ζώων Εργαστηρίου και της Επιτροπής Αξιολόγησης προτοκόλλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

 

E-mail: fpapastef[at]philosophy.uoa[dot]gr, fpapastefanaki[at]pasteur[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0003-1237-642X

Γεώργιος N. Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Γιώργος Ν. Πολίτης, Aναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφία-Διακυβέρνηση-Οικονομία, www.ppelab.gr

 

Web: http://www.philosophy.uoa.gr/credits07701/poliths-giorgos-n.html
E-mail: gpolitis[at]philosophy.uoa[dot]gr

Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO με αντικείμενο "Autonomy and dignity in medical research and practice". Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες στην ελληνική και 1 στην αγγλική, και έχει επιμεληθεί την έκδοση 10 συλλογικών έργων: 3 στην αγγλική, 1 στην σερβική, και 6 στην ελληνική. Περισσότερα από 70 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων φιλοσοφικών εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

 

E-mail: eprotopa[at]philosophy.uoa[dot]gr
Web: www.protopapadakis.gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117.

Μαρία Σωζοπούλου, PhD, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ἡ Δρ. Μαρία Σωζοπούλου γεννήθηκε στὸ Ἀγρίνιον Αἰτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλοσοφία στὸ Τμῆμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικῆς καὶ Ψυχολογίας (νῦν Τμῆμα Φιλοσοφίας) τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων. Στὸ ἴδιο Τμῆμα ὁλοκλήρωσε τὶς μεταπτυχιακές της σπουδὲς στὴν «Ἑλληνικὴ Φιλοσοφία - Φιλοσοφία τῶν Ἐπιστημῶν», καθὼς καὶ τὶς διδακτορικές της σπουδὲς στὴν Πλατωνικὴ φιλοσοφία. Ἀπὸ τὸν Ἰούλιο τοῦ 2020 εἶναι μεταδιδακτορικὴ ἐρευνήτρια ὑπὸ τὴν ἐπίβλεψη τοῦ Καθηγητῆ Δημητρίου Ν. Λαμπρέλλη στὸ Τμῆμα Κοινωνιολογίας τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου.

Ἔχει ὑπηρετήσει στὸ παρελθὸν ὡς καθηγήτρια φιλόλογος, μουσικὸς καὶ πιάνου στὴν Πρωτοβάθμια καὶ τὴν Δευτεροβάθμια ἐκπαίδευση καὶ παράλληλα ἀνέπτυξε δραστηριότητα ὡς καλλιτέχνης καὶ ἐρασιτέχνης ζωγράφος.

Ἔχει συμμετάσχει σὲ διεθνῆ ἐπιστημονικὰ συνέδρια στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικὸ καὶ ἔχει ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις (μὲ κριτές). Ἀπὸ τὶς Ἐκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεῖ τὸ βιβλίο της μὲ τίτλο Ἐκφάνσεις τῆς δημοσιότητας στὴν φιλοσοφία τοῦ Πλάτωνα. Διδάσκει στὸ Διιδρυματικὸ ΠΜΣ τοῦ Τμήματος Φιλοσοφίας τοῦ ΕΚΠΑ καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἰνστιτούτου Παστὲρ «Ζῶα, Ἠθική, Δίκαιο, Εὐζωία». Εἶναι ἐρευνήτρια στὸ Ἐργαστήριο Ἐφαρμοσμένης Φιλοσοφίας τοῦ ΕΚΠΑ καὶ μέλος τοῦ “Research Group on Social and Political Philosophy” τοῦ  Pontifical Gregorian University τῆς Ρώμης. Εἶναι Board reviewer καὶ Copy editor στὸ Διεθνὲς ἐπιστημονικὸ περιοδικὸ CONATUS καὶ μέλος τῆς Γραμματείας Ἔκδοσης τῆς Ἐπετηρίδας Φιλοσοδικῆς Ἔρευνας δια-ΛΟΓΟΣ.

Ἐπίσης, εἶναι μέλος τῆς International Plato Society, μέλος τῆς Ἱστορικῆς Ἀρχαιολογικῆς Ἑταιρείας Δυτικῆς Στερεᾶς Ἑλλάδας, μέλος τοῦ Καλλιτεχνικοῦ - Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Ἀγρινίου «Ἐν-Τέχνῃ», καὶ ἀπὸ τὸ 2019 εἶναι ἐκλεγμένο μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Φιλολογικοῦ καὶ Λογοτεχνικοῦ Ὁμίλου Ἀγρινίου «Κωσταντῖνος Χατζόπουλος».

 

E-mail: msozopoulou[at]philosophy.uoa[dot]gr
ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-9165-1914

Σταμάτιος Άλαν Τάχας, DVM, MSc, PGCert, Dipl. ACZM, Dipl. ECZM (ZHM), MRCVS

Ο Σταμάτιος Τάχας μεγάλωσε στην Αττική και αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία ως κτηνίατρος στην Αλεξανδρούπολη. Έλαβε υποτροφία για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στην Κτηνιατρική Επιστήμη Προστασίας Περιβάλλοντος απο το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια εργάστηκε σε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ιατρική των ζώων συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Εργάστηκε σε ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές του Ηνωμένου Βασιλείου με αντικείμενο τα κατοικίδια σαρκοφάγα και τα εξωτικά ζώα συντροφιάς  και συνεχώς ανέλαβε τρίχρονη θέση κτηνιατρικής ειδικότητας στην Kλινική για τα Zώα Zωολογικών Kήπων, Eξωτικών Kατοικιδίων και Aγρίων ​​Zώων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας κτηνίατρος πιστοποιημένος ως ειδικός στη ζωολογική ιατρική τόσο απο το Αμερικάνικο όσο και απο το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ζωολογικής Ιατρικής. Σήμερα εργάζεται ως κτηνίατρος ζωολογικού κήπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή ιατρικής ζώων ζωολογικού κήπου στη διατήρηση των ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, την παρασιτολογία και τα παρασιτικά νοσήματα και την εξελικτική ανατομική. Στον ελεύθερο χρόνο του απολαμβάνει να ακούει ιρλανδική παραδοσιακή μουσική και να διαβάζει βιογραφίες. 

 


Σπυρίδων Τέγος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

O Σπυρίδων Τέγος είναι επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Φ.Κ.Σ. Εϊναι κατοχος διδακτορικού διπλώματος για την έννοια των κοινωνικών συναισθημάτων (φιλία, συνπάθεια, οίκτος) στην νεότερη πολιτική φιλοσοφία (Πανεπιστημιο Nanterre, Paris-Ouest, 2001). Στην έρευνα του επικεντρώνεται στην ιστορία της ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας  με έμφαση στον Γαλλικό και τον Σκωτικό διαφωτισμό. Δημοσίευσε πρόσφατα την μονογραφία Τελετουργικός διαφωτισμός. Πεποιθήσεις, ιεροτελεστίες και πολιτική θρησκεία στους David Hume και Jean-Jacques Rousseau (Αθήνα: Αρμός 2019). Η τρέχουσα έρευνά του στρέφεται στις κλασικές Γαλλικές πηγές (θέατρο, λογοτεχνία, τέχνη) που επηρέασαν τον Σκωτικό φιλελευθερισμό (ιδίως τους David Hume & Adam Smith), καθώς και την επίδραση της Σκωτικής φιλελευθερης παράδοσης στον Γαλλικό φιλελευθερισμό (Germaine de Staël, Alexis de Tocqueville) σχετικά με την κοινωνική και πολιτική σημασία των καλών τρόπων της μεσαίας τάξης.  

 


Ειρήνη Φραγκιαδάκη, PhD, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Η Ειρήνη ενδιαφέρεται για την κτηνιατρική φροντίδα, την ηθική χρήση και την ευζωία των ζώων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και την επικοινωνία. Έχει εργαστεί ερευνητικά σε ευρωπαϊκά, εθνικά και ιδιωτικά προγράμματα σχετικά με την μοριακή διάγνωση λοιμωδών παραγόντων, την επιδημιολογία και την υγεία των ζώων. Την τελευταία δεκαετία εντρυφεί στην Επιστήμη Ζώων Εργαστηρίου μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων που διοργανώνονται από φορείς όπως η FELASA, συνεργασίες και μέσα από την εφαρμογή των αρχών αυτών στην πράξη. Μαζί με τους συνεργάτες της έχουν οργανώσει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Επιστήμη Ζώων Εργαστηρίου στοχεύοντας στη διάδοση των καλών εργαστηριακών πρακτικών και την προάσπιση της ευζωίας των ζώων. Ισχυρή της πεποίθηση είναι ότι όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν επίγνωση του μεγαλείου των ζώων, τότε η χρήση εναλλακτικών μεθόδων στην έρευνα θα καθιερωθεί, καθώς το δίλημμα βλάβης-ωφέλειας θα πάψει να υφίσταται.

 

E-mail: irfrag[at]philosophy.uoa[dot]gr, irfrag[at]pasteur[dot]gr